Myślimy szeroko

Jedź na wakacje bezpiecznie

02-07-2020

Informacje prasowe

Po miesiącach reżimu sanitarnego kierowcy ruszyli w drogę. Sprzyja temu także okres wakacyjny i chęć spędzenia odrobiny czasu poza domem. Jak najszybciej dojechać do wakacyjnej destynacji? Autostradą lub drogą ekspresową. Pamiętajmy jednak, ze poruszanie się po tego rodzaju drogach wymaga od kierowcy szczególnych umiejętności. Większe prędkości, monotonia jazdy czy brawura to najwięksi wrogowie bezpiecznej jazdy.

Zachowuj odstęp i dostosuj prędkość

Według policyjnych statystyk co piąty wypadek lub kolizja na autostradzie spowodowany jest niezachowaniem bezpiecznej odległości. Jadąc zbyt blisko poprzedzającego pojazdu ryzykujemy zderzeniem w przypadku niespodziewanego hamowania. Zdarza się także, że podczas wyprzedzania auto, jadąc zbyt blisko, zahacza o pojazd wyprzedzany.

Połowy z wypadków bądź kolizji na autostradzie można by uniknąć, gdyby kierowcy stosowali się do kilku podstawowych zasad.  By nie stwarzać zagrożenia dla innych należy przede wszystkim zachować bezpieczną odległość.  Jeśli jedziemy za blisko, a z samochodu przed nami np. spadnie rower z bagażnika, to nie mamy żadnych szans by ominąć to zagrożenie.  Zdarza się też, że z ciężarówki odpadnie kawałek opony. Gdy zachowujemy bezpieczną odległość z łatwością poradzimy sobie z taką przeszkodą na drodze. Jeśli jedziemy za blisko, nieszczęście gotowe – mówi Renata Rychlewska, rzecznik prasowy Autostrada Eksploatacja SA.

Jak podczas jazdy określić właściwą odległość? Można zastosować tzw. regułę „3 sekund”. Określa ona minimalny odstęp od poprzedzającego pojazdu. Należy wybrać dowolny obiekt na trasie, na przykład znak drogowy, przy którym jadący przed nami pojazd się znajduje. Jeżeli miniemy wybrany znak po ok. 3 sekundach, oznacza to, że zachowujemy odległość, którą zapewni nam bezpieczeństwo i możliwość reakcji w razie gwałtownego i niespodziewanego hamowania pojazdu przed nami.

W Polsce nie ma jeszcze przepisów, jednoznacznie określających jaką odległość pomiędzy pojazdami uznajemy za bezpieczną. Bezpieczna odległość to taka, która pozwoli nam na swobodne wyhamowanie naszego pojazdu i uniknięcie zderzenia Oczywiście na uwadze musimy mieć również warunki atmosferyczne, stan nawierzchni czy stan techniczny auta, którym podróżujemy, dlatego warto dodać do tego jeszcze zapas czasowy. Wówczas możemy czuć się na drodze bezpiecznie – tłumaczy  podkomisarz Marcin Sawicki z Wydziału Ruchu Drogowego KW Policji w Poznaniu.

Zaplanuj  bezpieczny odpoczynek

Wśród przyczyn wypadków eksperci wymieniają również obok brawury brak koncentracji i zmęczenie. Jazda autostradą często bywa nużąca. Poruszamy się przez wiele kilometrów na prostej drodze, bez konieczności zatrzymania i zmiany tempa. Powoduje to, że po pierwsze przyspieszamy, a po drugie zaczynamy interesować się innymi rzeczami, np. sprawdzamy wyniki meczu, rozmawiamy przez telefon, jemy. Wystarczy sekunda nieuwagi i nieszczęście gotowe.

W ciągu autostrady funkcjonują tzw. MOP czyli Miejsca Obsługi Podróżnych. Zostały stworzone z myślą o kierowcach, aby mogli się bezpiecznie zatrzymać, napić kawy, odświeżyć i trochę odpocząć przed dalszą jazdą. Warto z nich korzystać dla bezpieczeństwa własnego i towarzyszy podróży - mówi Anna Ciamciak, rzecznik prasowy Autostrada Wielkopolska SA.

Na wielu z 22 MOP-ów zlokalizowanych na koncesyjnym odcinku A2 funkcjonują place zabaw i restauracje. Warto o tym pamiętać szczególnie planując jazdę z dziećmi, które dość szybko w aucie się nudzą.

Toalety na MOP-ach są na bieżąco czyszczone przy użyciu silnych detergentów oraz okresowo dezynfekowane przez wyspecjalizowaną firmę sprzątającą. Również na otwartych od 1 lipca br. Placach Zabaw dla dzieci pracownicy będą dezynfekowali wszystkie powierzchnie dotykowe (głównie poręcze).

Pamiętaj

• Na autostradzie można zatrzymać się tylko na wyznaczonych do tego parkingach.
  • Na całej długości autostrady, również na Placach i Stacjach Poboru Opłat  obowiązuje zakaz cofania
  • W przypadku awarii pojazdu należy zatrzymać się na pasie awaryjnym, wystawić trójkąt ostrzegawczy w odległości 100 m od pojazdu, włączyć światła awaryjne  i niezwłocznie przejść poza bariery lub jak najdalej na teren zielony
  • Wzywając pomoc możesz skorzystać z najbliższej kolumny alarmowej. Kolumny alarmowe rozmieszczone są co 2 km. Aby zawiadomić służby Operatora o zaistniałym problemie wystarczy wcisnąć czerwony guzik. System informatyczny dokona lokalizacji zgłoszenia i odpowiednia pomoc pojawi się niezwłocznie. Można zgłosić awarię także z telefonu komórkowego dzwoniąc pod numer +48 61 83 83 112.
  • Maksymalna prędkość  dopuszczalna na autostradzie to 140 km/h w przypadku samochodów osobowych i 80 km/h w przypadku pojazdów ciężarowych (o masie całkowitej powyżej 3,5 tony).