Myślimy szeroko

wróć

Od 29 lipca nowa Tymczasowa Organizacja Ruchu między węzłami Poznań Zachód – Poznań Komorniki

25-07-2019

Informacje prasowe

Trwają prace związane z rozbudową o trzeci pas ruchu północnej jezdni obwodnicy Poznania na odcinku Poznań Zachód – Poznań Komorniki (155km+870 - 158km+700). Nowa Tymczasowa Organizacja Ruchu zacznie obowiązywać od poniedziałku, 29 lipca. Równocześnie drogowcy prowadzą prace między węzłami Poznań Luboń – Poznań Krzesiny.

Od soboty, 27 lipca do niedzieli, 28 lipca pomiędzy węzłami Poznań Zachód - Poznań Komorniki wprowadzana będzie nowa Tymczasowa Organizacja Ruchu. Od poniedziałku, 29 lipca na tym odcinku dla kierowców udostępnione będą na jezdni południowej 4 pasy ruchu: dwa w kierunku Warszawy i dwa w kierunku Świecka - w obu przypadkach bez pasa awaryjnego. W tym czasie na całej szerokości jezdni północnej prowadzone będą końcowe prace związane z rozbudową obwodnicy o trzeci pas oraz wymianą istniejącej nawierzchni.

Prace na obwodnicy Poznania przebiegają sprawnie, a organizacja ruchu w ostatnim czasie zmienia się dość często. Dlatego prosimy kierowców - zwłaszcza tych, którzy korzystają z obwodnicy codziennie, by nie jeździli na pamięć. Szczególną uwagę należy zwracać na oznakowanie pionowe, jak i poziome. Jeśli kierowcy dostosują się do znaków i ograniczą prędkość do 70 km/h, to przejazd tym odcinkiem na pewno będzie spokojny i bezpieczny - mówi Michał Pabich, kierownik projektu z Autostrady Wielkopolskiej.

Schemat Tymczasowej Organizacji Ruchu obowiązujący od 29 lipca na odcinku Poznań Zachód – Poznań Komorniki:

Równocześnie drogowcy prowadzą prace między węzłami Poznań Luboń - Poznań Krzesiny. Kierowcy poruszający się jezdnią południową (prowadzącą ruch ze Świecka w stronę Warszawy) jeżdżą pasem awaryjnym. Natomiast na jezdni północnej (kierunek Świecko) dostępne są trzy pasy ruchu (bez pasa awaryjnego): dwa w kierunku Świecka i jeden w kierunku Warszawy. Kierowcy jadący tym pasem w kierunku stolicy nie mają możliwości zjechania z autostrady na węźle Poznań Krzesiny. Ten pas zalecany jest dla wszystkich pojazdów – w tym ciężarowych, jadących tranzytem w kierunku Warszawy.

Od 22 lipca kierowcy poruszają się na odcinku Poznań Luboń – Poznań Krzesiny zgodnie z poniższym schematem: